Regler for Stigegolf / Ladder Golf / Spinladder

Sommerhalvåret byr på lange, varme dager og lyse kvelder med familie, venner og kolleger. Å samles rundt morsomme aktiviteter er relasjonsbyggende og gir overskudd og positiv energi. Da gjelder det å finne på noe nytt og spennende, og å ha utstyret i orden. Kvalitetstid tilbyr ute- og innespill av god kvalitet med praktiske oppbevaringsløsninger. 

Dette er et utendørs spill for to eller flere personer, eller to lag. Det går ut på å kaste bolaer mot en stige for å oppnå flest mulig poeng. En bola er to golf-baller bundet sammen med et nylonrep. Hensikten med spillet er å kaste bolaen slik at den slynger seg rundt et av trinnene i stigen og blir hengende. Stigen har tre trinn fra bunn til topp.

Spilleregler for Stigegolf  

Stigegolf er et spill for to eller flere personer, eller to lag. Vanligvis spiller man utendørs, men man kan også spille inne, om man har god plass.

Spillet går ut på å kaste bolaer mot en stige for å oppnå flest mulig poeng. En bola er to golfballer bundet sammen med et nylonrep. Hensikten med spillet er å kaste bolaen slik at den slynger seg rundt et av trinnene i stigen og blir hengende. Stigen har tre trinn fra bunn til topp.

Spilleregler Ladder Golf

De originale Ladder Golf-reglene er veldig enkle:

Før spillet begynner, merker man av en kastelinje ca. 5 skritt fra stigen. Barn kan gjerne stå noe nærmere. Kast mynt og kron om hvilke spillere eller lag som skal begynne første omgang. Man spiller i omganger á 3 kast, så hver spiller kaster tre bolaer én for én før det er neste spillers tur. Kastemåten er valgfri, men bolaen må ikke berøre bakken i kastet. Vinneren av omgangen skal kaste først i neste omgang.

Spilleren får 3 poeng hvis bolaen blir hengende på øverste trinn, 2 poeng på mellomtrinnet og 1 poeng på nederste trinn i stigen. Hvis alle 3 bolaene i omgangen blir hengende på samme trinn, får spilleren 1 bonuspoeng. Det samme gjelder hvis de 3 bolaene blir hengende på tre forskjellige trinn. Den høyest mulige poengsummen i en omgang er 10 poeng, dvs. at alle tre bolaene blir hengende på øverste trinn.

Man konkurrerer om å være den første til å oppnå nøyaktig 21 poeng. En spiller med f.eks. 18 poeng trenger følgelig 3 poeng til for å vinne omgangen, og hvis han får mer enn det på sine tre neste kast, telles ikke disse poengene med. Da begynner han altså sin neste omgang også med 18 poeng.

Hvis en spiller alene oppnår nøyaktig 21 poeng, vinner han omgangen uansett hvor mange poeng de andre spillerne har.

Hvis to eller flere spiller uavgjort, dvs. at to eller flere får akkurat 21 poeng, skal de spille ekstra-omganger inntil en av spillerne oppnår 2 poeng mer enn konkurrenten etter endt ekstraomgang. Denne 2-poengsregelen gjelder bare for ekstraomganger.

Det er bare de bolaene som fremdeles henger i stigetrinnene som gir poeng etter at spillerne har kastet sine 3 bolaer i omgangen. Bolaer som har falt ned i løpet av omgangen, teller ikke med. Det er lov å forsøke å få motstandernes bolaer til å falle ned av trinnene ved hjelp av sine egne bolaer når man kaster.

Det er lov å forsøke å forstyrre kasteren! Du kan skrike og hyle, kommentere og gjøre det du kan for å få motstanderen til å miste konsentrasjonen under kastene. Derimot er det ikke tillatt å berøre spilleren, eller å gå bort til stigen før omgangen er ferdig. 

Spilleregler, versjon Spinladder

Über Games har utviklet sin egen variant av Ladder Golf som kalles Spinladder. Dette kan spilles på samme måte som originalen, men med Spinladder har du to farger på stigetrinnene som gjør at man kan lage mere kompliserte regler, som f.eks at man får doble poeng for å treffe de brune feltene eller kun treff på de hvite feltene teller.

Mange velger også å spille flere sett med færre poeng per sett, f.eks. tre sett med nøyaktig sju poeng per sett. Den som først har vunnet to sett med nøyaktig tre poeng vinner. Her er det bare å slippe fantasien løs! Et lite tips, bare: Husk å bli enige om reglene FØR dere spiller :-) 

Lagspill

Man kan spille to lag med flere spillere på hvert lag mot hverandre ved at spillerne på samme lag veksler på å kaste omgangene etter tur.

Man kan dessuten få kjøpt ekstra bolaer hvis man ønsker å være flere som spiller individuelt i samme spill. 

Sikkerhet

Det er viktig å følge noen enkle sikkerhetsregler for å unngå uhell.

Golfballene er harde og ganske tunge. Ikke sving bolaene rundt deg unntatt evt. når du skal kaste mot trinnene. Du kan komme i skade for å treffe andre.

Tauene er godt festet i golfballene, og vil holde i mange år ved normal bruk. Ikke dra hardt i golfballene slik at festet i tauet blir svekket uten at du kan se det. Da kan du i verste fall risikere at de løsner under spill.

Unger finner ofte på mye rart. Foreldre og andre voksne må lære barna at de ikke misbruker bolaene ved å slenge dem rundt f.eks. armer og ben. Det kan gjøre ganske vondt.

Pass på at ingen klatrer i stigetrinnene. De kan brekke, og barnet kan slå seg ganske kraftig.

Oppbevaring og rengjøring av utstyret

Stigegolf-utstyret er laget av førsteklasses materiale. Treverket er godt overflatebehandlet, men det bør likevel ikke stå ute i all slags vær. Bruk bagen til å oppbevare utstyret i. Da er det beskyttet mot både sol og regn.

La ikke bolaene bli liggende lenge i sterkt solskinn. Nylonrepene kan ta skade av det.

La heller ikke bolaene bli utsatt for kraftig regn, da nylonet i så fall vil strekke seg. Det kan endre utfallet av spillet. Du kan vaske dem med et mildt, flytende vaskemiddel og kaldt vann, og la dem tørke før ny bruk.

Du kan bestille flere bolaer på kvalitetstid.no! Vi fører mange forskjellige farger.

Hold deg oppdatert på nyheter, tilbud, konkurranser og arrangementer på Kvalitetstid.no og på sosiale medier!

Du finner denne artikkelen i pdf-versjon her.